Notícia Actualitat

‘Testimonis artístics’, el museu de l’Ateneu Barcelonès

És sabut que l’Ateneu Barcelonès té una de les biblioteques més espectaculars de Catalunya, però sabíeu que és un veritable museu?

Diversos testimonis artístics: obres escultòriques, pictòriques o gravats, recorren els passadissos i vestíbuls del Palau Savassona, seu de l’Ateneu Barcelonès, formant una col·lecció molt especial i ben eclèctica. Aquest conjunt artístic és fruit de les diverses donacions d’artistes que les diferents juntes de l’Ateneu ha anat reunint amb el pas dels anys i que, a dia d’avui, esdevé un veritable museu d’art.

Testimonis artístics és un repositori digital que permet fer visible totes aquestes obres d’art. És una tria exhaustiva que inclou una descripció experta encarregada a diversos especialistes d’història de l’art.

Hi trobarem les pintures murals del mateix palau, elements funcionals bellament dissenyats de les antigues reformes, retrats de socis il·lustres de la segona meitat del segle XIX, fets per destacats pintors catalans d’aquella època.

Sense haver-s’ho proposat mai, doncs, l’Ateneu Barcelonès permet fer un repàs, si no antològic, sí prou representatiu, per les successives etapes de l’art català dels temps moderns. S’hi poden veure murals de Francesc Pla, “El Vigatà”, exponents de la millor pintura del set-cents tardà; hi trobarem busts d’Enric Casanovas, Josep Dunyach, Rafael Solanic o Martí Llauradó, tots de gran qualitat, i una estàtua mitològica, la d’Atenea, en certa manera patrona de l’entitat, obra de Lluís Montané i Mollfulleda. Entre les obres dels temps més recents, hi trobarem originals de Josep Guinovart, Narcís Comadira, Maria Girona, Antoni Llena i intervencions en grans dimensions de Jordi Benito o Frederic Amat, i alhora hi veurem obra estampada d’Antoni Tàpies, Josep Maria Subirachs o Albert Ràfols i Casamada.

[Extret del text de Francesc Fontbona (membre de l’Institut d’Estudis Catalans)]

Accedeix a tota la informació aquí

Divendres 27 de setembre - 10:00 h

-

1 MIN DE LECTURA

Club de català a l’Ateneu

Ateneubcn.cat participa al Programa KIT DIGITAL, finançat per la Unió Europea-Next Generation EU.

Kit digital