Col·leccions digitals

Digitalització de documents patrimonials

Cada any la Biblioteca digitalitza una part dels seus fons patrimonials per tal de posar-los a disposició de manera lliure i gratuïta. La digitalització dels fons patrimonials contribueix a la seva preservació, ja que la majoria de consultes es poden resoldre amb les còpies digitals i es redueix la manipulació dels documents analògics. Alhora permet incrementar la difusió del patrimoni cultural i en facilita l’accés.

Des de l’any 2006 la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès ha fet una important aposta per la digitalització dels seus fons patrimonials, ha signat acords de col·laboració i ha obtingut el suport d’institucions públiques i privades que han permès desenvolupar la seva estratègia de digitalització. Des de llavors s’han digitalitzat enregistraments sonors, incunables, monografies impreses, manuscrits, publicacions periòdiques, fotografies i documents d’arxiu. Actualment participa en els projectes de digitalització més importants d’àmbit català, espanyol i internacional.

L’any 2007 es va signar una acord amb la Biblioteca de Catalunya per tal de entrar a formar part del Google Books Library Project, en el qual també hi participaven la Harvard University Library, la New York Public Library, la Stanford University Library i la Biblioteca de la Universidad Complutense de Madrid, entre d’altres biblioteques amb un important fons patrimonial. Gràcies a aquest projecte es van poder digitalitzar gratuïtament més de 12.000 volums impresos de domini públic publicats entre els segles XVII i XIX.

1) Google Books

El Monserrate segundo, de Critóbal de Virués

Virués, Cristóbal de. El Monserrate segundo. Impreso en Milán: por Gratiadio Ferioli, 1602. [GOc 27].

Poema narratiu inspirat en la llegenda de Fra Joan Garí un ermità de Montserrat que viola i mata a la filla del Comte de Barcelona. Posteriorment la filla va ressuscitar i es va dedicar a Déu fundant el Monestir de Montserrat.

A portada hi ha un gravat que representa Montserrat i ex-libris manuscrit i amb segell de goma del Convent de Santa Caterina de Barcelona.

Memorias historicas sobre [...], d'Antoni de Campmany de Montpalau

Capmany de Montpalau i Surís, Antoni de. Memorias historicas sobre la marina comercio y artes de la antigua ciudad de Barcelona publicadas por disposicion y a expensas de la Real Junta y Consulado de Comercio de la misma Ciudad. Madrid: en la Impr. de D. Antonio de Sancha, 1779-1792. [GOd 829-GOd 832].

Narració de la història de Barcelona, des del punt de vista econòmic, en la que descriu l’evolució del comerç a la ciutat durant l’Edat Mitjana, que la portaren a convertir el seu Port en un dels principals ports del Mediterrani fins ben entrar el S. XVI.

Incorpora il·lustracions (caplletres i frisos) de Blai Ametller, Lluís Paret i Pere Pasqual Moles, uns dels més importants gravadors de l’època.

2) Biblioteca Virtual de Prensa Histórica

El 2007 també s’inicià la col·laboració amb el Ministerio de Cultura per participar a la Biblioteca Virtual de Prensa Histórica, gràcies a la qual es van digitalitzar 74 capçaleres del S. XIX i del primer terç dels S. XX. L’hemeroteca digital, realitzada a partir de la cooperació d’institucions culturals, constitueix el projecte de digitalització de premsa històrica més important d’Espanya.

El Be negre: setmanari satíric. 1931-1936

Setmanari satíric i polític català, de trajectòria lligada a la Segona República Espanyola. Les seves crítiques se centraren principalment en la política catalana i espanyola, però també van criticar en feixisme i el nazisme de Benito Mussolini i Adolf Hitler. La seva crítica a les FAI va provocar l’assassinat del director de la revista, Josep Maria Planas, per part d’un escamot d’anarquistes el 1936.

 

Diari Catalá : polítich y literari. 1879-1881

Fundat per Valentí Almirall el 1879, va ser el primer diari escrit íntegrament en català. Es va proposar actuar de portaveu de les classes populars fins que es va suspendre arran de la ruptura política del catalanisme federal de Valentí Almirall i el republicanisme de Pi i Margall.

 

3) ARCA

També es va signar un acord de col·laboració amb la Biblioteca de Catalunya per participar en ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues), que posa a l’abast dels usuaris publicacions periòdiques representatives de la cultura i la societat catalana que ja no es publiquen.

Lo Tibidabo; diari no politich. 1879.

Diari sorgit arran d’una de les suspensions de “Diari Català”, durant la qual no va poder tractar qüestions polítiques.

 

4) Memòria Digital de Catalunya

Per altra banda, la Biblioteca participa a la Memòria Digital de Catalunya, un repositori cooperatiu col·leccions digitalitzades relacionades amb Catalunya i el seu patrimoni o que formen part de col·leccions especials d’institucions científiques, culturals i/o erudites catalanes. Fins al moment hi ha aportat 6 col·leccions: Manuscrits (1.568 volums), Fullets (1.248 volums), Incunables (22 volums), Fons d’Imatges de la Primera Guerra Mundial (114 imatges), Llibres impresos Segle XVI (300 volums) i Llibres impresos Segle XIX (509 volums).

Gregori I, papa. Incipit Registrum breue [...]

Gregori I, papa. Incipit Registrum breue [et] vtile omnium punctorum tactorum in moralibus beati Gregorii pape [ ]m ordinem alphabeti inferius annotarum. Impressu[m] Venetijs p[er] Reynaldum de Nouimagio … 1480 14 Junij.

Té caplletres ornades i il·luminades, a més de nombroses anotacions manuscrites.

Obres de Ramon Llull i de Bernat Metge

Obres de Ramon Llull i de Bernat Metge. [14–?]. [Ms. 3]

Manuscrit medieval que recull una selecció d’obres de Ramon Llull i de Bernat Metge.

Fons d’Imatges de la Primera Guerra Mundial

Conjunt de fotografies dels principals escenaris de la I Guerra Mundial a Europa, preses entre 1914 i 1918. Destaquen les imatges del front occidental a la línia Somme-Verdun en el bàndol Aliat liderat pel general Joffre. També hi ha imatges del front balcànic a Macedònia i Sèrbia.

5) Europeana

Gràcies a la participació en la Memòria Digital de Catalunya, una part dels documents digitalitzats són consultables a Europeana, la biblioteca digital del patrimoni cultural europeu.

 

Dedicatòria d'Igor Strawinsky

Strawinsky, Igor. Dedicatòria a l’Ateneu de Barcelona. 15 març 1924 [Ms. 818]

Escrit amb motiu d’una vetllada musical que l’Ateneu li dedicà durant la seva estada a Barcelona, amb motiu de la direcció al Gran Teatre del Liceu de l’Orquestra Pau Casals i l’estrena del ballet “L’ocell de foc”, en què hi hagué una audició de sardanes per part de la Cobla Barcelona

 

6) Pròximament

En darrer lloc, s’ha començat a digitalitzar l’Arxiu Històric i s’està treballant en un programari que en permeti la consulta en línia dels documents digitalitzats.

 

Ateneubcn.cat participa al Programa KIT DIGITAL, finançat per la Unió Europea-Next Generation EU.

Kit digital