El gènere ha estat un tema complicat i conflictiu per a la filosofia durant dècades, i ha estat l’origen de debats de gran rellevància política i intel·lectual.
Les teories de la reproducció social, que van aparèixer com a resultat del debat entre corrents feministes i marxistes en la dècada dels setanta, han elaborat la seva concepció de gènere sobre la base d’una divisió social del treball que separa el treball productiu del treball reproductiu, domèstic i no remunerat.
Consideren que tots dos fenòmens són formes de treball “productiu” per al qual la remuneració ha estat històricament separada sobre la base del gènere, com a herència de les formes precapitalistes d’organització del treball. Tanmateix, el model de treball domèstic que proposen es veu qüestionat per la divisió internacional del treball en l’actualitat, que ha canviat la situació del treball reproductiu en molts àmbits i creat noves diferències entre la situació de les dones al Nord i el Sud Globals.
Aquesta ponència abordarà els models de gènere i treball domèstic de les teories de la reproducció social des del punt de vista del treball com a concepte econòmic, polític i històric.