Presentació del darrer assaig de Santiago Vilanova, periodista i ex ponent d´Ecologia de l’Ateneu |
L’escalfament global s´accelera de forma alarmant, però no es produeixen reaccions i canvis estructurals que indiquin una voluntat de frenar-lo. Al contrari, segons l’Agència Internacional d’Energia (AIEA), s’han incrementat un 6% les inversions relacionades amb explotacions i prospeccions de gas, petroli, carbó i urani. Encara més, aquests lobbies energètics continuen desenvolupant programes de comunicació per frenar el ritme de les energies renovables, especialment el nuclear, que es presenta com una “energia descarbonitzada” i “verda”. Grans corporacions com Total Energies, tenen encara el 96% de la producció d’energia final provinent del gas i el petroli. Les GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon i Microsoft) ja ens avisen que per aplicar la intel·ligència artificial (AI) es requerirà el doble de l’electricitat que tenim avui disponible. L’economia descarbonitzada pel segle 2050, si continuen les dinàmiques actuals, esdevindrà una il·lusió retòrica.
Aquesta conspiració explica el fracàs de les estructures de govern per mitigar el canvi climàtic, impulsades per les Nacions Unides, i les maniobres dilatòries de les COP, dominades perles corruptes monarquies del petroli i per centenars d´experts enviats per les energètiques amb l’objectiu de frenar les aspiracions de les organitzacions ambientalistes i els informes realistes del GIEC (Grup Intergovernamental d´Experts sobre el Canvi Climàtic).
Paradoxalment, el carbó és encara protagonista de la producció d’electricitat a Xina (11.328,4 milions de tones de CO2 emeses el 2023) i als Estats Units (amb 4.639,7 milions de tones), segons la Stadistical Review World Energy. Shell i Total Energies preveuen construir 156 noves terminals de GNL, una “bomba climàtica” que emetrà 10.000 milions de tones de gasos d´efecte hivernacle fins el 2030. Estudis recents sobre els efectes que tindrà la política energètica i ambiental del president Donald Trump (sortida dels Acords de Paris i de la Convenció Marc de les Nacions Unides pel Canvi Climàtic, noves autoritzacions d´explotacions de recursos fòssils…) preveuen que el 2030 s´hauran afegit a l’atmosfera 4 gigatones (4.000 milions de tones) de CO2 equivalents a les emissions d´Europa i Japó durant un any (veure la nostra última taula rodona sobre “Negacionistes al poder“).
El fracàs, doncs, de la governança del canvi climàtic a nivell mundial i de les COP ha motivat a Santiago Vilanova per escriure Els conspiradors del canvi climàtic (Lapislàtzuli, 2025), assaig en què s’estudien algunes de les personalitats que han servit i serveixen els objectius estratègics de les energètiques. Exponent de la nostra secció ja va publicar L´emergència climàtica a Catalunya. Revolució o col·lapse (2021, Edicions 62) on donava una visió dels efectes que tindrà el canvi climàtic a Catalunya, en base a les declaracions d´experts i científics fetes en els Simposis Internacionals Una Sola Terra i en els actes organitzats per la secció d´Ecologia de l’Ateneu del 2015 al 2023.