Destrucció urbana de les ciutats de la Corona d’Aragó (1705-1715). Repressió i militarització. Amb Gerard Pamplona Molina, doctor en Història.
Durant la guerra de Successió d’Espanya (1702–1714), el procés de conquesta i dominació borbònica sobre la Corona d’Aragó va comportar una experiència repressiva d’alta intensitat que transformà profundament la realitat sociopolítica dels seus antics regnes i facilità la consolidació del règim de Felip V. Amb la voluntat d’imposar un model polític uniforme, concebut des de la cort de Madrid a partir de 1705 per configurar una Espanya a imatge de Castella, ens plantegem analitzar quins van ser els principals mecanismes repressius emprats pels filipistes a la Corona d’Aragó, així com la lògica política i pragmàtica que els va impulsar.
En aquesta sessió, a més, detallarem l’impacte que tingué en ciutats com Xàtiva, Lleida, Dénia, Tortosa o Barcelona aquesta política repressiva. Tot plegat, ens portarà a debatre sobre si aquests casos paradigmàtics poden ser considerats exemples d’urbicidi, entès com la destrucció deliberada del teixit urbà amb finalitat política.
Més informació al Blog d’Història https://historia.ateneubcn.cat/
Coordinador: Joan Solé Camardons
Inscripció a amicsdelahistoria2015@gmail.com