Per celebrar els 150 anys de la mort del pintor Marià Fortuny organitzem dues conferències per entendre la seva trajectòria i influències. Fortuny (1838-1874) fou un dels pintors més importants de l’època i més reconegut internacionalment. La Diputació de Barcelona el va enviar com a corresponsal a la Guerra del Marroc i gràcies a aquest viatge va descobrir la llum del sud i la cultura àrab. Es va convertir en l’introductor de l’orientalisme a Catalunya i a Espanya. En la primera conferència tractarem el tema de la modernitat en el pintor, la pinzellada, les temàtiques i el seu virtuosisme extraordinari. En la segona veurem quins pintors contemporanis i posteriors van rebre influència de Fortuny i com la van traslladar a les seves obres.
Marià Fortuny: la modernitat albirada. Francesc Quílez, Comissari de l’any Fortuny. Des de 1991 treballa al Museu Nacional d’Art de Catalunya, del que és cap del Gabinet de Dibuixos i Gravats des de 20003. Són nombroses les seves publicacions, especialment sobre literatura artística i col·leccionisme. Ha comissariat de forma individual i col·lectiva diverses exposicions, la majoria de les quals han estat centrades en l’art del segle XIX.
Fortuny després Fortuny. Dr. Sergio Fuentes, Subdirector de la Sala Parés. Especialitzat en art del segle XIX i principis del XX i format a la Universitat de Barcelona i la Université de Sorbonne (Paris IV). Ha estat professor a la Universitat de Barcelona (2011-2016) i a la Universitat Internacional de Catalunya. Membre de diversos grups de recerca, ha publicat diversos llibres i articles especialitzats i ha comissariat i coordinat diverses exposicions.