Dos alumnes han explicat el que han estat treballant aquests mesos als respectius ateneus
Els alumnes de TàndEM Barcelona acompanyats de totes les persones implicades en el projecte i que van assistir a l’acte a l’Ateneu Barcelonès
Des del mes de setembre l’Ateneu Barcelonès participa al programa TándEM gestionat pel Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) pertanyent a la inversió en Empleo Joven del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) i finançat amb els fons NextGeneration EU. Promogut per l’Ateneo de Madrid, es tracta d’un programa de dotze mesos de durada dirigit a joves menors de trenta anys i que pretén la seva inserció laboral mitjançant la formació en arxius i la pràctica laboral amb fons documentals dels ateneus.
Aquest dimarts, 11 de febrer a la Sala Verdaguer, va tenir lloc una trobada en línia entre els 16 alumnes participants, 8 de cada ateneu, per tal d’explicar en què estaven treballant i com estaven anant les experiències per ambdues parts.
Max Molina, alumne-treballador TàndEM Barcelona, va explicar que la feina es basava en descripció i conservació preventiva dels diferents fons de l’Ateneu. Entre els fons treballats, Molina va destacar els treballs de descripció seguint la Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC) en la Correspondència General del 1991 al 2017 de Presidents, Membres de la Junta, Presidents i Secretaris. També amb plànols del 2000 al 2013 i amb els Llibres de Registre del 1900 al 2006. Molina va destacar la visita a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i la visita amb l’arxivera Carme Muntaner.
Actualment estan analitzant comunicacions històriques de la Junta del 1872 al 1995.
Pel què fa a l’Ateneo de Madrid, l’alumne-treballador Francisco Ortiz TàndEM Madrid, va explicar que havien estat treballant amb una col·lecció de postals i amb un seguit de sessions i esdeveniments, transcorreguts del 1953 al 1967, de personalitats de l’època intel·lectual com ara Maria Guerrero, Camilo José Cela o Gerardo Diego, entre d’altres. Treballen amb la plataforma AToM (Access to Memory). Ortiz també va destacar les visites als arxius del Senat i del Congrés, entre altres espais de la ciutat.
Des de Madrid, també hi va haver intervencions de Gerardo Gutiérrez, director estatal del SEPE, qui va posar en valor que a l’Estat “som una bona potència pel què fa a la bona conservació de documents i ho exposem al món”. El director va afegir que formar part d’aquest tipus de projecte genera uns vincles personals de per vida i va remarcar que “el 70% dels participants troben feina”.
A l’acte també hi van assistir els gerents dels respectius ateneus (Ana Gázquez i Oriol Bota); la cap d’arxiu i biblioteca de l’Ateneo de Madrid, Inma Vicente; el director de la biblioteca de l’AB, arxiu i TIC, Sergi Montes; el director Provincial del SEPE a Barcelona (Víctor Santa-Bárbara) i la coordinadora de Formación Profesional para el Empleo al SEPE (Begoña del Val), els dos coordinadors del projecte a Madrid (David Hervías) i de Barcelona (Paula Somas), les tècniques d’arxiu de l’AB i d’AM (Marta Bilbeny i Edén Tejón), els docents TàndEM a Barcelona i Madrid (Rosa Llongueras i Roberto Fernández) i la promotora principal dels programes TàndEM a Espanya (Carmen Caballero).