Art i ceguesa
Aquest acte explora la relació entre l’art i la ceguesa des de diverses perspectives que parteixen de les arts visuals, la literatura i el cinema. En un diàleg enriquit per diferents mirades, la catedràtica emèrita de literatura Cari Oriol Serres, la crítica d’art Pilar Parcerisas i el cineasta Marc Recha compartiràn experiències entorn d’una figura fascinant que els connecta a tots: Evgen Bavcar.
Evgen Bavcar, eslovè de naixement, és un escriptor i fotògraf cec que ha col·laborat amb grans mestres de l’art com Miquel Barceló, amb qui va crear un llibre d’artista escrit en Braille, avui conservat a la col·lecció de la ONCE, i Antoni Tàpies.
Pilar Parcerisas ens aproparà a la relació entre Tàpies i Bavcar, a partir de la visita d’aquest fotògraf a l’estudi del pintor, un encontre que va donar lloc al llibre Tàpies i la ceguesa, recentment publicat.
Per la seva banda, Marc Recha ens parlarà de la inspiració del món i el pensament surrealista de Bavcar en la seva última pel·lícula Centaures de la nit, que arribarà als cinemes aquesta primavera. Es projectaran imatges inèdites del making of, un pla seqüència exclusiu que no apareix en el film, així com el tràiler de difusió del film.
Cari Oriol oferirà un passeig literari de protagonistes invidents, com el cas d’Eugene Bavcar.
Per cloure la jornada, es presentarà un projecte cinematogràfic més de Marc Sagnol: L’aveugle éblouissant, protagonitzat per Bavcar, que tindrà la seva preestrena al Museu de Weimar al maig de 2025 i que es projectarà a Barcelona a l’octubre d’aquest any en un espai cultural dedicat a l’art.
Evgen Bavcar, nascut el 1946 a un petit poble eslovè, va perdre la vista a l’edat de 11 anys a causa de dos accidents. Però va trobar en la fotografia una manera de donar forma a la seva visió interna del món, una visió que neix des de la penombra. Va capturar la seva primera imatge als 16 anys i, des de llavors, la seva obra ha estat exposada a importants espais com la Biennal d’Art Contemporani de la Fundació ONCE. L’any 1997, Pilar Parcerisas va organitzar una exposició de les seves fotografies a Caixa Manresa, amb la col·laboració de l’ONCE, i també va escriure el guió del curtmetratge Gaudí, la remor d’una línia, on Bavcar va interpretar el geni modernista a través del tacte, amb les seves pròpies mans.