L’ evolució accelerada dels sistemes d’habitatge que estem vivint, per múltiples causes: socials, econòmiques, tecnològiques, polítiques…. requereix examinar què està passant i quines previsions podem fer a curt, mig i llarg termini pel que fa a l’oferta i la demanda d’habitatge, sostenible i assequible. L’atenció que requereixen algunes persones o col·lectius. Implica una atenció especial a quines són les necessitats d’acompanyament i suport per tal que puguin accedir a un habitatge digne.
Diversos elements interrelacionats són clau en aquesta anàlisi, com l’impacte dels canvis en el mercat de treball en la capacitat econòmica de les llars, les previsions de formació de llars o l’augment de nous tipus de demandes com el lloguer de temporada, la pujada dels tipus d’interès, o les accions de les administracions públiques per donar resposta a la demanda que cal excloure del mercat i que defineix les seves polítiques d’habitatge.
Explorem maneres d’abordar l’emergència a través del cooperativisme, el cohabitatge, o l’impuls públic de creació d’habitatge per a col·lectius vulnerables, per mirar d’assegurar l’efectiu exercici del dret a l’habitatge.
L’acte “Dret a l’habitatge, salut i sostenibilitat” s’emmarca en el Cicle sobre l’Habitatge que l’Ateneu Barcelonès impulsa com a eix programàtic durant el mes de novembre.