Habitatge: emergència
L’Ateneu Barcelonès presenta el cicle “Habitatge: emergència”, per reflexionar sobre el dret a tenir un lloc digne on viure. Amb l’objectiu de crear un espai de debat transversal entre referents del moviment de l’habitatge, del pensament, de la gestió pública, del món immobiliari i de l’habitatge social i cooperatiu.
Les seccions de la institució han convocat quatre sessions durant el mes de novembre que permetran analitzar les causes de la situació de l’habitatge a Catalunya, visibilitzar realitats diverses i plantejar alternatives que posin el bé comú al centre.
Dilluns 11 de novembre: Habitatge, estat, propietat: a l’arrel de la política de l’habitatge.
L’augment dels lloguers, la persistència dels desnonaments o la dificultat del jovent per emancipar-se del nucli familiar són només algunes de les formes en què s’evidencia la preocupació de la ciutadania per l’accés a l’habitatge
Explorarem l’estat de la qüestió a través d’una anàlisi de l’actualitat que impliqui una reflexió al voltant de l’acció política que es pot dur a terme des de les institucions i el sindicalisme d’habitatge. Alhora, aquesta conversa servirà per posar de manifest les nocions de filosofia política que subjauen els debats al voltant de l’habitatge, especialment la relació entre dues de les principals institucions sobre les quals es fonamenta la societat contemporània: l’Estat i la propietat privada.
Quina ha de ser l’estratègia política per a la superació de la crisi d’habitatge? Té legitimitat i capacitat l’Estat per intervenir el mercat immobiliari? Són el dret a l’habitatge i el dret a la propietat privada compatibles?
A la conversa hi intervindran Maria Sisternas, arquitecta i urbanista, directora de l’Institut Català del Sòl entre 2022 i 2024; Jordi Mundó, filòsof i professor de sociologia a la UB; Marina Parés, portaveu del Sindicat d’Habitatge Socialista de Catalunya i Aldo Reverte, militant del Sindicat de Llogateres.
Més informació en aquest enllaç.
Dimecres 13 de novembre: Dret a l’Habitatge: dignitat, salut i sostenibilitat
Quina és la qualitat dels espais que habitem en grans nuclis urbans com Barcelona en termes de biohabitabilitat? Té sentit plantejar-se garantir el dret a l’habitatge sense tenir en compte els seus efectes sobre la salut o l’impacte mediambiental que genera la seva construcció o rehabilitació?
En aquest acte encetem un diàleg que entenem urgent sobre el model de ciutat que volem i mereixem i les opcions que se’ns obren des de la bioconstrucció, l’arquitectura sostenible i les solucions orientades a la resiliència climàtica.
Incorporarem també altres visions des del territori, juntament amb exemples inspiradors, incloent-hi la promoció d’habitatge públic i social des de models alternatius d’accés a l’habitatge.
En parlarem amb Toni Solanas Cànovas, arquitecte expert en sostenibilitat i salut; Wittfrida Mitterer, Professora a la Universitat d’Innsbruck i la Universitat de Roma LUMSA. Directora de la revista “Bioarchitettura“; Salvador Ordóñez, Conseller Delegat de World Wood Future i promotor d’EcoHUB; Àngel Estévez, director tècnic d’arquitectura, obra i manteniment i membre del Consell Rector de Sostre Cívic i Josep Maria Borrell, arquitecte i coordinador tècnic d’IMPSOL/AMB.
Més informació en aquest enllaç.
[Anul·lat] Dimarts 19 de novembre: Més habitatge protegit
Què es fa des del comissionat d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona? Per conèixer de primera mà les estratègies que duu a terme el consistori en matèria d’habitatge, parlem amb Joan Ramon Riera, comissionat d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona
Més informació en aquest enllaç.
Dijous 21 de novembre: Modes d’habitar el segle XXI
Explorem maneres d’abordar l’emergència a través del cooperativisme, el cohabitatge, o l’impuls públic de creació d’habitatge per a col·lectius vulnerables
En parlarem amb Lourdes Borrell, directora d’Estratègia de la Fundació Habitat 3 / Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona; Hilda González, presidenta de gestors d’habitatge social de Catalunya; David Guàrdia, vicpresident d’Habicoop (Federació cooperatives d’habitatge), responsable de la secció d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús d’Habicoop i membre de Sostre Cívic i Daniel Molina, soci de Som Habitat.
Més informació en aquest enllaç.
L’Ateneu presenta el cicle “Habitatge: emergència”