Notícia Història

Què en sabeu de la Dictadura franquista?

I de la Transició a Catalunya i a Espanya? Tres reculls de llibres sobre La Dictadura i la Transició

Hem editat una selecció amb tres reculls de llibres, entre les més de 200 obres que podeu consultar a la Biblioteca de l’Ateneu. Hi podeu trobar què va suposar La Secreta de Franco que despulla Pablo Alcántara? També, podreu viure les massives manifestacions entre la mort de Franco el 1975 i les primeres eleccions al Parlament de Catalunya narrades per David Ballester. O conèixer el paper del Sindicat Democràtic d’Estudiants de la Universitat de Barcelona en “La Caputxinada”. O bé què va significar “El maig de les dones” en el moviment feminista a Catalunya durant la transició?  Què va passar el 1969 perquè Eduard Màrquez li dediqui un llibre amb totes les veus i tots els colors? Qui i quan va dir “Ha llegado España!” com a síntesi de la política del franquisme a Catalunya (1938-1977) que ha descrit Martí Marín? Quin va ser realment el  paper de la violència i de la memòria en la construcció del mite de la transició pacífica? Sophie Baby construeix una nova interpretació d’aquest període.

També hi trobareu les darreres novetats: Una, Grande y Libre o una Dictadura franquista? com descriu Nicolás Sesma, en una nova història per a joves i grans amb dotzenes de referències a la literatura i al cinema que descriuen també i tan bé aquesta realitat. Miedo y progresso d’Antonio Alcántara; Una modernidad autoritària d’Anna Catharina Hoffman;  Una història gràfica. El Franquismo, amb text de Gonzalo Pontón i il·lustracions d’Amat Pellejà; i Maquis i masovers una història de resistència, de supervivència i de terror, molt ben documentada i escrita per Raül González Devís.

Al Blog d’Història hi trobareu comentats més de 70 llibres, cadascun amb una fitxa bibliogràfica, una sinopsi o una ressenya i una imatge de la coberta del llibre.

A continuació podeu accedir a la selecció d’obres clicant sobre el títol de cadascun dels reculls!

La Dictadura franquista: Repressió i resistència

La Transició: mite i realitat

La Dictadura franquista i la Transició a Catalunya

Autor

Joan Solé Camardons

ponent de la secció d'Història

Divendres 27 de setembre - 10:00 h

-

1 MIN DE LECTURA

Club de català a l’Ateneu

Ateneubcn.cat participa al Programa KIT DIGITAL, finançat per la Unió Europea-Next Generation EU.

Kit digital