Notícia Història

Dimecres 25 de setembre - 11:02 h

Recull de llibres sobre la Dictadura franquista i la Transició (1939-1985)

La Biblioteca de l’Ateneu i la Secció d’Història han preparat el Centre d’interès La Dictadura franquista: Repressió i resistència muntat a l’entrada de la Biblioteca. 

Consulteu la ressenya d’un dels llibres seleccionats:

 

SESMA, Nicolás: Ni una, ni grande, ni libre. La dictadura franquista. Barcelona: Editorial Crítica, 2024, 760 pàg.
No hi ha res que hagi marcat tant la nostra història recent com la dictadura franquista ni que segueixi tan present a l’Espanya actual. Ni una, ni grande, ni libre ofereix el primer relat complet i actualitzat d’aquest llarg període, pensat tant pels qui van viure aquells anys com per qui vulgui redescobrir i entendre aquell episodi decisiu. Ens trobem davant una història de la dictadura, el protagonisme de la qual ja no recau exclusivament en el general Francisco Franco, sinó en el conjunt dels espanyols i que, abans de res, posa definitivament en qüestió el mite d’una Espanya singularment diferent. L’autor parla sempre de l’etapa, i així ho reitera en el mateix títol, com la dictadura franquista per tal de fer èmfasi en la principal definició històrica del procés, o sigui, una llarga fase de dictadura que no es pot endolcir definint-la únicament amb el terme més asèptic de franquisme.
Vegeu la  Ressenya completa de Miquel Nistal (ateneista de la Secció d’Història) al Blog GaudirlaCultura.com 16-09-2024 aquí

Serà el primer de la sèrie Història de la Dictadura franquista i la Transició (1939-1985del projecte Memorial Ateneu 2024.

Accedeix al recull bibliogràfic temàtic:

La Dictadura franquista: Repressió i resistència
La Transició: mite i realitat
La Dictadura franquista i la Transició a Catalunya

Autor

Joan Solé Camardons

ponent de la secció d'Història

Divendres 27 de setembre - 10:00 h

-

1 MIN DE LECTURA

Club de català a l’Ateneu

Dimarts 29 d'octubre - 11:00 h

-

2 MIN DE LECTURA

Nou curs “Aula Ateneu”

Ateneubcn.cat participa al Programa KIT DIGITAL, finançat per la Unió Europea-Next Generation EU.

Kit digital