Coneix la biblioteca

La Biblioteca té per objectius conservar, gestionar i difondre les seves col·leccions modernes i patrimonials, i ser un centre d’informació i de servei orientat als socis i al públic investigador.

A més, la Biblioteca té les funcions següents:

  • Oferir un espai de lectura i de consulta per als socis de l’Ateneu.
  • Donar suport a les activitats de les seccions i de les associacions que acull l’entitat.
  • Impulsar i donar suport a la recerca en el camp de les Humanitats, la Literatura i les Ciències Socials, especialitzant-se en l’estudi del segle XIX i primer terç del segle XX.
  • Col·laborar i cooperar amb les altres biblioteques integrades dins del Sistema Bibliotecari de Catalunya.
Reglament general de la biblioteca
Vista de prestatgeries de la biblioteca

La biblioteca de l'Ateneu Barcelonès custodia un ric fons bibliogràfic, amb prop de 250.000 volums i és considerada com la biblioteca privada més important del país. La seva riquesa es posa de manifest en el fet que prop d’un 30% dels títols editats anteriorment al 1901 no es troben en cap altra cap biblioteca del país. La rellevància del seu fons s'explica en gran part a conseqüència del seu paper com a centre receptor dels corrents filosòfics, científics i culturals europeus del segle XIX a Catalunya.

La col·lecció moderna està formada per uns 75.000 volums. S’actualitza permanentment, seguint la política de noves adquisicions d’acord amb la Política de desenvolupament de la col·lecció. A més, com a centre de recerca modern, té en compte les especialitzacions derivades del patrimoni bibliogràfic, hemerogràfic i manuscrit de l’entitat.

Els criteris prioritaris d’ampliació de la col·lecció són:

  • Cobrir les necessitats dels col·lectius d’usuaris, amb especial atenció a les temàtiques com humanitats, literatura i ciències socials.
  • Cobrir les necessitats derivades de l’activitat cultural i formativa de l’Ateneu Barcelonès i de l’Escola d’Escriptura.
  • Mantenir i actualitzar les obres relacionades amb l’especialització de la Biblioteca: l’estudi del segle XIX i primer terç del XX.
  • Mantenir i actualitzar les obres relacionades amb la història dels intel·lectuals i les idees de la modernitat occidental, àrea en la qual la Biblioteca també n’és un centre especialista.

Les col·leccions patrimonials estan formades per:

  • Manuscrits: 1.649 manuscrits, entre els quals destaquen obres de teatre, manuscrits medievals i la col·lecció d’autògrafs.
  • Incunables: 22 incunables, la majoria d’impremtes de Venècia i Barcelona, encara que també n’hi ha de la resta d’Espanya i d’Europa.
  • Reserva impresa: composta per dos grans conjunts bibliogràfics. D’una banda, 3.000 volums impresos entre els anys 1501 i 1800, la major part d’ells d’impremtes espanyoles, franceses i italianes. D’altra banda, més de 60.000 volums impresos a principis del segle XIX i el primer terç del XX. En aquest conjunt destaquen llibres sobre el positivisme, el romanticisme i les revolucions culturals, socials i científiques del segle XIX.
  • Fullets: més de 6.000 fullets impresos entre el segle XVII i primer terç del XX. Destaquen la col·lecció d’obres de teatre i la d’al·legacions i altres textos jurídics.
  • Revistes patrimonials: més de 1.800 títols de revistes i diaris, entre els quals cal destacar La Veu de Catalunya (el diari català de més llarga durada), Pèl & Ploma (la publicació artística més representativa del modernisme català), Diario curioso, histórico, erudito y comercial, público y económico (el diari més antic de Barcelona), Diari de Barcelona (el diari matinal més antic de l’Estat espanyol), i Diari català: polítich y literari (primer diari català, fundat per Valentí Almirall).

Coneixes la nostra hemeroteca?

La Biblioteca està subscrita a més de 150 revistes i diaris d’abast nacional i internacional.

– Premsa catalana, espanyola i estrangera: Ara, Expansión, El Mundo, El País, La Vanguardia, Le Figaro, Financial Times, Frankfurter Allgemeine, Le Monde…

– Setmanaris i revistes d’actualitat: Courrier International, Le Monde Diplomatique, The New Yorker, Nouvel Observateur, Der Spiegel, El Temps, El Triangle, Die Zeit, The Economist, The Guardian Weekly…

– Cultura i Pensament: Ateneus, Barcelona Metròpolis, El Ciervo, Jot Down, El món d’ahir, Philosophie Magazine, Serra d’Or, Cités,  Revista de Occidente…

– Història: Afers: fulls de recerca i pensament, L’Avenç, Ayer, Historia y Vida, Política i prosa, Sàpiens…

– Economia, Política i Societat: Actualidad Económica, Revista Econòmica de Catalunya,   Vanguardia Dossier, La Maleta de Portbou…

– Literatura, Llengua i Llibres: L’Illa, Ínsula, Lire magazine, Llengua Nacional, London Review of Books, Els Marges, Qué leer, Quimera, Reduccions, Texturas…

– Art, Música i Espectacles: Caiman, Enderrock, Dirigido Por, Goya : revista de arte, Ritmo…

– Ciència, i Tecnologia: Cuerpomente, Investigación y Ciencia, Nature, Wired…

– Viatges, Escacs, Lleure i altres: Descobrir Catalunya, Muntanya, National Geographic, Peón de Rey, Speak Up…

Llistat de diaris i revistes de la biblioteca de l'Ateneu Barcelonès

Coneixes l'Arxiu de la Paraula? Més de 2500 conferències en accés obert

Repositori digital amb les conferències fetes a l’Ateneu des de l’any 1973.

Un espai en línia des del qual es pot accedir als enregistraments de les activitats que s’han celebrat a l’Ateneu des de 1970. El portal té per objectiu compartir amb la societat el fons sonor de l’Ateneu i difondre el testimoni de les discussions i els debats de la Catalunya dels més de quaranta anys enrere.

Arxiu de la Paraula

Les col·leccions digitals

La Biblioteca conserva diverses col·leccions úniques i singulars al nostre país, fruit del paper de la institució al llarg dels seus més de 150 anys d’història. Algunes de les col·leccions han estat digitalitzades i estan accessibles a través de diversos projectes cooperatius.

 

 

Col·leccions digitals

Ateneubcn.cat participa al Programa KIT DIGITAL, finançat per la Unió Europea-Next Generation EU.

Kit digital