L’Ateneu sota la dictadura franquista (1939-1975)

Sota la presidència del General Despujol i el representant dels socis, Ferran Valls i Taberner, comencen les depuracions i confiscacions. En primer lloc, es confisquen les biblioteques d’ateneistes exiliats per ser incorporades a la de l’Ateneu. De tal manera la Biblioteca Cabot i la de Pere Coromines s’espolien el 1939, així com les de Carles Riba o el mateix expresident Josep Tarradellas.

La nova junta lliura a les autoritats militars franquistes correspondència privada de socis com Pompeu Fabra, Aurora Bertrana, Rovira i Virgili o Francesc Pujols. I creen tres llistes de socis: els “bons”, els que calen ser donats de baixa per haver col·laborat amb la República i aquells desconeguts que demanen ser investigats.

El 1941 es fan uns Nous Estatuts que subroguen totalment la institució al règim. De tal manera la institució rep el suport econòmic del Ministerio de Educación fins al 1952 i el del Ministerio de Información y Turismo fins al 1972. L’ajuda del ministeri dóna estabilitat econòmica a l’Ateneu i permet unes grans obres de reforma a finals dels 60 que inclouen: una nova façana a la plaça Vila de Madrid, tres noves plantes, una nova sala d’actes i nous espais per activitats.

Pel que fa a l’activitat cultural, trobem el retorn d’antigues figures eminents de l’Ateneu com Eugeni D’Ors, ara partidari del franquisme o l’artista, Salvador Dalí. Durant el 1953 s’arriba a celebrar el cinquantenari de la mort de Jacint Verdaguer i el centenari d’Antoni Gaudí. Fins i tot, el 1958, el medievalista Martí de Riquer, impartirà un curs d’estilística i lexicografia del català.

La suposada apertura del règim franquista durant els 60 coincideix amb la celebració del centenari de l’Ateneu. Durant aquest període fins a la mort del dictador el 1975 es pot experimentar una demanda de l’entitat cap a la democratització.

L’ingrés de socis joves, estudiants i professors universitaris provoca una revolució silenciosa  i la progressiva recuperació d’intel·lectualitat que desembocarà en intents de democratització quan ateneistes, com ara Montserrat Roig, arribin a la Junta.

El 1970 hi ha un primer intent de canvi que és impedit per la Junta, presidida per Ignasi Agustí. 5 anys després, dos mesos abans de la mort del dictador Francisco Franco, 161 socis exigeixen públicament la democratització de l’Ateneu. Aquest fet esdevé l’espurna que portarà la Transició i el retorn del catalanisme a l’entitat després de la llarga dictadura. Els socis, les juntes i l’activisme van començar a recuperar un terreny quasi donat per perdut.

 

Període anterior: L’Ateneu al Palau Savassona: tres dècades d’esplendor cultural (1906-1939)

Període següent: L’arribada de la democràcia a l’Ateneu (1975-2000)

 

 

Ateneubcn.cat participa al Programa KIT DIGITAL, finançat per la Unió Europea-Next Generation EU.

Kit digital