Conferència

Dijous 26 de setembre - 18:30 h - 20:30 h

Serrallonga torna a Barcelona

Un bandoler de les Guilleries a la gran ciutat

L’any 1634 el bandoler Serrallonga era ajusticiat a la ciutat de Barcelona. Moria l’home i naixia la llegenda. El que ens ha ensenyat la història i la recerca és que Joan Serrallonga és un personatge que dona protagonisme als llocs on va actuar. I la llegenda que el va sobreviure, a més, també es fa present en entorns físics reals. Barcelona és un escenari protagonista de la història del bandoler i també de la seva llegenda. Serrallonga, a més, com a personatge popular, també entra per la porta gran de la cultura del país i és a Barcelona on això es demostra.

La presència física del bandoler la veiem a Barcelona en els darrers espais que va veure en vida i que són les presons reials i els carrers per on va passar la comitiva que l’ajusticiava. Però també la veiem a les portes de la ciutat, al coll de Montcada. Un lloc tan allunyat de les Guilleries que ens demostra l’ampli radi d’acció que tenien i la predilecció per vies transitades i principals.

I encara un tercer lloc: l’Ateneu Barcelonès. Aquesta institució va encarregar i guarda la transcripció mecanografiada del procés sumarial del bandoler. Una tasca que va suposar posar a l’abast, des d’aquest lloc, tota la història d’en Serrallonga, posant a l’abast una font d’informació indispensable per a historiadors, divulgadors i curiosos.

La presència llegendària del bandoler a la ciutat de Barcelona és tant o més destacada. Les històries de tresors amagats no les trobem només a les altes muntanyes, podem trobar els tresors aquí mateix. Barcelona passa a tenir fins a cinc possibles palaus o casals on segons la llegenda hi va viure o hi va fer estada Don Joan de Serrallonga. Fins i tot, un d’ells amb tresors amagats. I així el mite d’en Serrallonga creix a la ciutat de Barcelona.

Quan i on

Data i hora

Dijous 26 de setembre - 18:30 h

Localització

Sala Jacint Verdaguer

Participants

Ricard Dilmé Burjats

autor del llibre: Serrallonga. Biografia inèdita, Farrell editors, 2024

Presenta Joan Solé Camardons.

Preus

Socis — Gratuït

No socis — Gratuït

Comparteix amb amics

Ateneubcn.cat participa al Programa KIT DIGITAL, finançat per la Unió Europea-Next Generation EU.

Kit digital