VOLS CONÈIXER ELS NOSTRES PROJECTES?

 

La Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès impulsa projectes propis i participa en projectes cooperatius. Els principals objectius d’aquests són:

  • Posar a l’abast de la ciutadania fons i col·leccions patrimonials digitalitzats
  • Contextualitzar i posar en valor aquests fons i col·leccions
  • Participar a la promoció de lectura
  •  Preservar tot el patrimoni digital de la institució

L’Arxiu de la Paraula. Repositori digital amb les conferències fetes a l’Ateneu des de l’any 1973. Es tracta d’un fons digitalitzat de gran valor per la quantitat d’hores gravades sobre temes com, art, cinema, ecologia, economia, filosofia, història, llengua i literatura, música, teatre, ciència, política …

PROJECTES COOPERATIUS
Projectes de digitalització de fons i col·leccions

La Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès participa a diversos projectes cooperatius, fruit de l’interès de la institució d’obrir els seus fons i formar part de la xarxa de biblioteques i arxius de Catalunya o l’Estat:

Google Books: L’Ateneu Barcelonès va signar un conveni de cooperació amb la Biblioteca de Catalunya i Google amb l’objetiu de digitalitzar la totalitat dels fons de llibres i fullets de la Biblioteca que estiguessin lliures de drets d’autor.

La Memòria Digital de Catalunya és un repositori cooperatiu que conté, en accés obert, col·leccions digitalitzades relacionades amb Catalunya i el seu patrimoni.

ARCA és un portal d’accés obert que inclou publicacions periòdiques tancades que han estat representatives dins la cultura i la societat catalana.

La Biblioteca Virtual de Prensa Histórica és el resultat del procés de digitalització cooperativa del Ministerio de Cultura, la xarxa de Bibliotecas Públicas del Estado i altres institucions entre les quals es troba l’Ateneu Barcelonès.

Càtedra Marius Torres és el projecte neix de la col·laboració entre l’Aula Màrius Torres i la Universitat de Lleida, i és impulsada per un grup de professors del Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la UdL, dedicats a l’estudi de la literatura catalana contemporània i interessats en l’aplicació de les noves tecnologies a la conservació i difusió del patrimoni cultural.

COnservem per al Futur Recursos Electrònics (COFRE): Com a responsable de la preservació del patrimoni bibliogràfic a Catalunya, la Biblioteca de Catalunya ha creat un repositori que garanteixi la perdurabilitat dels documents digitals.

PROJECTES DE PROMOCIÓ DE LA LECTURA, FONS I COL·LECCIONS

El Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) conté més de 5 milions de registres bibliogràfics.

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Amb el suport de subvencions per a l’elaboració i la millora d’instruments de descripció i la digitalització del patrimoni documental de Catalunya des de l’Ateneu Barcelonès s’han descrit diferents fons arxivístics.

El Portal de Archivos Españoles (PARES) és un projecte del Ministerio de Educación, Cultura y DEporte destinat a la difusió del patrimoni arxivístic de l’Estat. L’Ateneu participa amb la descripción del Fons Joan Crexells.

LlegeixBarcelona és una iniciativa de la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès i de les biblioteques del Districte d’Horta-Guinardo.

Ateneubcn.cat participa al Programa KIT DIGITAL, finançat per la Unió Europea-Next Generation EU.

Kit digital