LII Premi Crexells

La 52a edició del Premi Joan Crexells reconeix l’obra "L’edat dels vius", de Mar Bosch Oliveras

La 52a edició del Premi Joan Crexells va reconèixer l’obra L’edat dels vius, de Mar Bosch Oliveras, publicada per l’editorial Univers (2022). L’acte de lliurament es va celebrar, com sabeu, el 22 de juny de 2023 al Jardí, ple a vessar, amb una entrevista a càrrec de l’escriptora i periodista Eva Piquer i una lectura de fragments de l’obra a càrrec de l’actriu Carme Elias, acompanyades d’unes notes musicals.

Sota la influència de la seva formació filosòfica, l’autora proposa una “utopia distòpica en clau filosòfica”. La història se situa en una societat futura, l’any 2406, però des de les perspectives que ja planteja el nostre món avui: la sobredimensió de la joventut i la gerontofòbia, el totalitarisme i la desimplicació social, la manca de transcendència existencial i de solidaritat, l’obediència i el càstig a la dissidència.

Així, la protagonista busca respostes diferents per a la vida que li proposen de viure. Amb paral·lelismes evidents amb el Mecanoscrit del segon origen de l’estimat Pedrolo, o amb Jo, que no he conegut els homes de Harpman, viu una apocalipsi doble: per una banda el col·lapse d’una societat aparentment perfecta amb homes i dones que aturen l’edat cronològica als 20 anys i, la segona, la mort lenta dels vells salvatges dissidents refugiats a l’illa on han triat viure dignament acceptant el patiment i concebent la vellesa com a part de la naturalesa humana.

Mar Bosch parla d’aquestes qüestions sense parlar-ne, amb altes dosis de sàtira política que assenyala les contradiccions de cada societat, i narrada amb sentit de l’humor, una característica de la seva obra: “la vida és una tragicomèdia”, com diu ella mateixa.

Filla d’un pessimisme vitalista, defensa la necessitat de plantar cara a la decadència de la civilització amb la consciència que l’utopisme de vegades pot ser perillós. “Som una civilització a qui no importa morir però sí, fer-se vell”, sentencia, així es presenta el món en la seva novel·la; un text que porta a la reflexió i, a la vegada, que situa la bellesa i el ritme de l’escriptura a primer terme.

L'acte de lliurament es va celebrar el 22 de juny de 2023

Aquí teniu algunes imatges:

Ateneubcn.cat participa al Programa KIT DIGITAL, finançat per la Unió Europea-Next Generation EU.

Kit digital