Notícia Actualitat Cròniques

Una novel·la que interpel·la, en confrontació amb els autoritarismes

“Volia tractar sobre diferents temes i tots tenen a veure amb el poder”, “el poder del poble, que importa més que el dels polítics”. “L’autoritarisme m’ha generat un imaginari”. Mònica Batet ha donat d’aquesta manera pistes sobre el contingut de la seva novel·la, Una història és una pedra llançada al riu, guanyadora del LIII Premi Crexells, atorgat per l’Ateneu Barcelonès i que s’ha donat a conèixer aquest divendres.

L’autora desgrana històries que “poden tenir lloc a qualsevol país d’Europa”, però que tenen a veure, una mica si més no, amb el Berlin dividit, amb la guerra de Síria, amb els setges als Balcans o amb la revolució portuguesa, la dels clavells. De fet, Portugal i particularment la música de Zeca Afonso, autor de Grandola vila morena, ocupen un lloc important, ha explicat.

Per què ha triat la imatge d’una “pedra llançada al riu”?

Ha fet servir una història oral, de les que passen, de família en família, i també “de segle en segle”, com a fil conductor per donar pas a diferents escenaris.

Anna Ballbona, com a membre del jurat del Premi Crexells d’enguany, ha destacat la novel·la de Mònica Batet com “un cant al poder de la imaginació, de la curiositat, confrontat amb el poder dels autoritarismes, les prohibicions, els murs…”.

Per llegir-la, “el lector ha de fer feina”, ha dit, “però de seguida s’hi troba bé”.

Ens suggereix, ha afegit, “un futur folklorista, revolucionari, en un univers molt particular”, però al mateix temps obliga a la “reflexió sobre fets que ens preocupen del moment actual”.

Ballbona ha remarcat també la preocupació que genera en l’autora l’existència dels autoritarismes, “que sempre reprimeixen els drets de les dones”.

Un premi molt disputat

El jurat del Crexells s’ha trobat aquest any en la disjuntiva d’haver de triar entre “molt bones obres de molt bons autors”, “hi ha hagut una àmplia discussió”, ha assenyalat Lluïsa Julià, vicepresidenta primera de l’Ateneu Barcelonès i directora de la Revista de Catalunya. “És una obra que ens interpel·la”.

Ha estat un any molt important des del punt de vista literari i Mònica Batet, “treballa en una cultura que té molts fronts oberts”. “La seva obra ens interpel·la”, ha assegurat Julià.

El jurat que ha escollit el LIIIè Premi Crexells ha estat format per l’escriptora i periodista, Anna Ballbona; el poeta, escriptor, crític literari i periodista, Andreu Gomila; l’escriptora, periodista i professora, Eva Piquer; el doctor en Filologia Catalana, Francesco Ardolino i la traductora i periodista cultural, Valeria Gallart. També ha format part del jurat tot i que sense capacitat de vot en el veredicte final la vicepresidenta primera de l’Ateneu i directora de la revista de Catalunya, Lluïsa Julià.

L’obra seleccionada es va publicar el gener del 2023 amb Angle Editorial. El reconeixement és acompanyat d’una dotació econòmica de 6.000 euros.

Accediu a la galeria d’imatges

1 MIN DE LECTURA

Més de 3.000 obres de teatre en català: l’impressionant col·lecció de l’Ateneu

2 MIN DE LECTURA

‘Testimonis artístics’, el museu de l’Ateneu Barcelonès

Dimecres 14 d'agost - 00:00 h

Oberta la inscripció al Seminari de lectura històrica

Ateneubcn.cat participa al Programa KIT DIGITAL, finançat per la Unió Europea-Next Generation EU.

Kit digital