Taula rodona

Divendres 20 de juny - 18:30 h - 20:00 h

La frontera Mèxic i Estats Units

Dos segles de conflicte, intercanvi i interdependència

La relació fronterera entre Mèxic i els Estats Units es veu avui marcada per la política de criminalització de la migració indocumentada, sovint amplificada per discursos incendiaris i de base racista com els que va promoure el president Trump. En un context global de desplaçaments massius per causes econòmiques i violència generalitzada, aquesta frontera viu una tensió constant que només pot entendre’s des d’una perspectiva històrica, amb arrels que es remunten a finals del segle XVIII.

Des dels intel·lectuals mexicans del segle XIX que alertaven sobre l’amenaça que suposava la jove nació nord-americana, passant per les aliances entre governs per combatre enemics comuns com els apatxes, fins a la Guerra del 1847 que va culminar amb la pèrdua de la meitat del territori mexicà i els circuits comercials transfronterers del segle XX que van derivar en noves formes de violència —com els feminicidis—, la frontera ha estat l’escenari d’un llarg procés de conflicte, intercanvi i interdependència.

Aquesta xerrada se centrarà en l’evolució de les relacions frontereres entre ambdós països, amb especial atenció a les identitats construïdes pels migrants que han creuat la frontera des de Mèxic en diferents èpoques, així com pels descendents de qui la van travessar fa més d’un segle i mig, però que encara avui pateixen les conseqüències de polítiques discriminatòries que els condemnen a una ciutadania de segona.

Amb la participació de Diana Rosselly Pérez i Miguel Orduña Carson, historiadors de la UNAM. Presenta l’acte: Andreu Espasa de la Fuente, ateneista i historiador de la UAB.

Quan i on

Data i hora

Divendres 20 de juny - 18:30 h

Localització

Sala Jacint Verdaguer

Preus

Socis — Gratuït

No socis — Gratuït

Comparteix amb amics

Ateneubcn.cat participa al Programa KIT DIGITAL, finançat per la Unió Europea-Next Generation EU.

Kit digital