Projecte TàndEM: presentació

Conservació i difusió dels arxius de l’Ateneo de Madrid i de l’Ateneu Barcelonès” és un programa TándEM gestionat pel Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) pertanyent a la inversió en Empleo Joven del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) i finançat amb els fons NextGeneration EU. Promogut per l’Ateneo de Madrid en col·laboració amb l’Ateneu Barcelonès, es tracta d’un programa de dotze mesos de durada dirigit a joves menors de trenta anys i que pretén la seva inserció laboral mitjançant la formació en arxius i la pràctica laboral amb fons documentals dels ateneus.

Alumnes del projecte Tàndem atenent Fotografia dels alumnes del projecte Tàndem a les escales del Pati de Carruatges

Fases del projecte

Fase 1 - Formació en arxivística

La primera fase del programa té una durada de tres mesos i està enfocada a la formació dels alumnes en l’ofici de l’arxiver. A càrrec de la docent del programa i la Marta Bilbeny, tècnica d’arxiu de l’Ateneu, els alumnes reben una formació teoricopràctica transversal en matèries com arxivística, paleografia, conservació, restauració, història arxivística dels ateneus, entre altres continguts necessaris per al desenvolupament de les tasques d’arxiu. Aquesta formació s’ha vist complementada amb diverses sortides a altres centres documentals de la ciutat de Barcelona, cosa que ha permès conèixer altres realitats arxivístiques actuals.

Fase 2 - Pràctiques a l'arxiu

La segona fase del programa té una durada de nou mesos i es tracta de formació en alternança amb l’ocupació. En aquesta etapa els alumnes-treballadors, coordinats per la docent i la tècnica d’arxiu, Marta Bilbeny, implementen a escala pràctica els conceptes desenvolupats als mesos previs. L’equip es dedica al tractament dels fons documental seleccionats pertanyents a l’Arxiu Històric de l’Ateneu amb tasques com la seva descripció, la digitalització o l’aplicació de tècniques de conservació preventiva.

Alumnes i pràctiques del projecte

Les sortides formatives

Carme Muntaner explicant els fons de l'Arxiu de l'Ardiaca

Sortida núm. 1: La Casa de l’Ardiaca

El passat 11 d’octubre vam tenir la sort de visitar l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, a la Casa de l’Ardiaca. Vàrem poder fer un primer tast dels diferents tipus de documents que poden trobar-se a un arxiu com aquest: des de l’època medieval, on vam tenir el gust de veure un Llibre Verd (el llibre de privilegis més important del Consell de Cent); passant per l’època moderna, veient llibres de mostres per la fabricació de tèxtil a Barcelona; fins a arribar a avui dia. A més, vam poder visitar un edifici amb tanta història com és la Casa de l’Ardiaca. Va ser una visita molt engrescadora, gràcies a la Carme Muntaner per fer-nos de guia, va ser un plaer escoltar-te!

Carme Muntaner explicant els fons de l'Arxiu de l'Ardiaca

 

Visita a l'Arxiu de Protocols Notarials amb Antonio Albacete

Sortida núm. 2: Arxiu Històric de Protocols

El passat 29 d’octubre, vam tenir l’oportunitat de visitar l’Arxiu Històric del Protocols de Barcelona de l’Il·lustre Col·legi de Notaris de Catalunya. Situat al carrer Notariat, l’edifici conté quatre pisos soterranis de dipòsit on trobem set segles de documentació notarial de la ciutat de Barcelona. L’arxiver, Antonio Albacete, va ser el nostre guia durant la visita, ensenyant-nos tots els racons de la seu: des de la seva escala de marbre fins a X i l’espectacular dipòsit. Allà ens va explicar que es tracta del principal arxiu notarial de l’estat per la seva antiguitat, ja que disposa de documentació del segle XIII, i també per la qualitat dels seus fons. Moltes gràcies tant a Antonio Albacete i al programa TàndEM per oferir-nos aquesta experiència.

Visita a l'Arxiu de Protocols Notarials amb Antonio Albacete

Ateneubcn.cat participa al Programa KIT DIGITAL, finançat per la Unió Europea-Next Generation EU.

Kit digital