Projecte TàndEM

Conservació i difusió dels arxius de l’Ateneo de Madrid i de l’Ateneu Barcelonès” és un programa TándEM gestionat pel Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) pertanyent a la inversió en Empleo Joven del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) i finançat amb els fons NextGeneration EU. Promogut per l’Ateneo de Madrid en col·laboració amb l’Ateneu Barcelonès, es tracta d’un programa de dotze mesos de durada dirigit a joves menors de trenta anys i que pretén la seva inserció laboral mitjançant la formació en arxius i la pràctica laboral amb fons documentals dels ateneus.

Darreres notícies

Trobada dels equips TàndEM de l’Ateneu Barcelonès i Ateneo Madrid

Llegeix la crònica

L'equip

Aina Garcia

Retrat de la Carla Sáez

Carla Sáez

Retrat d'Emma Pañart

Emma Pañart

Retrat de la Laia Prat

Laia Prat

Retrat de la Maria Ballester

Maria Ballester

Retrat d'en Max Molina

Max Molina

Retrat de la Míriam Toma

Míriam Toma

Retrat de l'Olga Gómez

Olga Gómez

Fases del projecte

Fase 1 - Formació en arxivística

La primera fase del programa té una durada de tres mesos i està enfocada a la formació dels alumnes en l’ofici de l’arxiver. A càrrec de la docent del programa i la Marta Bilbeny, tècnica d’arxiu de l’Ateneu, els alumnes reben una formació teoricopràctica transversal en matèries com arxivística, paleografia, conservació, restauració, història arxivística dels ateneus, entre altres continguts necessaris per al desenvolupament de les tasques d’arxiu. Aquesta formació s’ha vist complementada amb diverses sortides a altres centres documentals de la ciutat de Barcelona, cosa que ha permès conèixer altres realitats arxivístiques actuals.

El programa formatiu

  • Mòdul 1: Arxivística

Proporciona les bases per la correcta gestió, descripció i digitalització del patrimoni documental.

  • Mòdul 2: Legislació: marc jurídic i institucional del patrimoni

Ofereix coneixements claus per entendre les normatives vigents relacionades amb el patrimoni documental i històric.

  • Mòdul 3: Història de les Institucions

Permet conèixer l’evolució dels sistemes polítics i administratius presents a l’Estat Espanyol des de l’edat mitjana fins a l’actualitat.

  • Mòdul 4: Paleografia

Proporciona eines per llegir els diferents tipus d’escriptura presents al llarg de la història, des de l’escriptura visigòtica fins a la humanística. A més a més, dona coneixements bàsics per identificar, datar i transcriure les diferents escriptures.

  • Mòdul 5: Història de les Entitats participants en el projecte

Proporciona un context històric i social de la creació de les dues entitats, Ateneu Barcelonès i Ateneo de Madrid, fins a l’actualitat.

  • Mòdul 6: Competències digitals. Arxiu Electrònic.

Introdueix coneixements i eines sobre l’aplicació de polítiques electròniques en arxius.

  • Mòdul 7: Usuaris d’Arxiu

Ofereix pràctiques i bons usos per la gestió d’usuaris i documentació en arxius.

  • Mòdul 8: Emprenedoria

Introdueix eines i elements essencials en la cerca de feina.

  • Mòdul 9: Competències verdes

Proporciona coneixements per un bon funcionament ecològic i mediambiental en arxius.

  • Mòdul 10: Informatització als Arxius

Introdueix nous coneixements i eines de digitalització i descripció de documentació d’arxiu.

  • Mòdul 11: Conservació i protecció del patrimoni documental

Aprenentatge de les tècniques necessàries per garantir la preservació del patrimoni documental present en els arxius.

  • Mòdul 12: Anglès tècnic

Proporciona un aprenentatge i ús de termes arxivístics en anglès.

  • Mòdul 13: Història Arxivística i institucional de l’Ateneo de Madrid i l’Ateneu Barcelonès

Ofereix un context històric de la creació dels diferents arxius de l’Ateneu Barcelonès i l’Ateneo de Madrid, a més a més, permet conèixer la gestió actual dels arxius de les dues seus.

Fase 2 - Pràctiques a l'arxiu

La segona fase del programa té una durada de nou mesos i es tracta de formació en alternança amb l’ocupació. En aquesta etapa els alumnes-treballadors, coordinats per la docent i la tècnica d’arxiu, Marta Bilbeny, implementen a escala pràctica els conceptes desenvolupats als mesos previs. L’equip es dedica al tractament dels fons documental seleccionats pertanyents a l’Arxiu Històric de l’Ateneu amb tasques com la seva descripció, la digitalització o l’aplicació de tècniques de conservació preventiva.

Alumnes i pràctiques del projecte

Les sortides formatives

Sortida núm. 1: La Casa de l’Ardiaca

El passat 11 d’octubre vam tenir la sort de visitar l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, a la Casa de l’Ardiaca. Vàrem poder fer un primer tast dels diferents tipus de documents que poden trobar-se a un arxiu com aquest: des de l’època medieval, on vam tenir el gust de veure un Llibre Verd (el llibre de privilegis més important del Consell de Cent); passant per l’època moderna, veient llibres de mostres per la fabricació de tèxtil a Barcelona; fins a arribar a avui dia. A més, vam poder visitar un edifici amb tanta història com és la Casa de l’Ardiaca. Va ser una visita molt engrescadora, gràcies a la Carme Muntaner per fer-nos de guia, va ser un plaer escoltar-te!

[Text de Maria Ballester]

Carme Muntaner explicant els fons de l'Arxiu de l'Ardiaca

 

Visit a l'Arxiu de Protocols

Sortida núm. 2: Arxiu Històric de Protocols

El passat 29 d’octubre, vam tenir l’oportunitat de visitar l’Arxiu Històric del Protocols de Barcelona de l’Il·lustre Col·legi de Notaris de Catalunya. Situat al carrer Notariat, l’edifici conté quatre pisos soterranis de dipòsit on trobem set segles de documentació notarial de la ciutat de Barcelona. L’arxiver, Antonio Albacete, va ser el nostre guia durant la visita, ensenyant-nos tots els racons de la seu: des de la seva escala de marbre fins a l’espectacular dipòsit. Allà ens va explicar que es tracta del principal arxiu notarial de l’estat per la seva antiguitat, ja que disposa de documentació del segle XIII, i també per la qualitat dels seus fons. Moltes gràcies tant a Antonio Albacete i al programa TàndEM per oferir-nos aquesta experiència.

[Text d’Aina Garcia]

Visita a l'Arxiu de Protocols Notarials amb Antonio Albacete

Visita dels alumnes Tàndem a l'Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona

Sortida núm. 3: Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona

El passat 11 de novembre els membres del projecte TàndEM de l’Ateneu Barcelonès vam tenir l’oportunitat de visitar l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona amb una visita guiada a càrrec de la responsable d’arxiu, Glòria Gimeno. Vam tenir el plaer de visitar les instal·lacions, des dels dipòsits fins a la zona de restauració dels documents. Ens van proporcionar un recull de diferents documents, entre els quals es trobaven una carta d’agraïment en alemany per part d’Albert Einstein durant la seva visita a la ciutat, acompanyada de documentació sobre els regals a la seva dona, com van ser rams de flors. Seguidament, vam poder veure un document dels bombers que detallava l’abast d’un incendi en un edifici de Barcelona, amb un dibuix que incloïa el carrer i els cotxes que s’hi trobaven aparcats en el moment. Finalment, vam veure un expedient d’un funcionari afusellat durant la dictadura, recordatori impactant de les conseqüències de la delació per part dels companys de feina. La visita i els documents escollits ens van permetre connectar amb la nostra història d’una manera més profunda.

[Text de Carla Sáez]

Visita dels alumnes Tàndem a l'Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona

Sortida núm. 4: Arxiu de la Corona d’Aragó

El passat 10 de desembre, els participants del projecte TàndEM de l’Ateneu Barcelonès vàrem visitar l’Arxiu de la Corona d’Aragó, situat al bell mig del Barri Gòtic de la ciutat de Barcelona. Vam poder moure’ns per i observar el Palau del Lloctinent, que és una de les seus del mencionat arxiu. L’altra és l’edifici d’Almogàvers, situat en un altre punt de la ciutat. L’antic Arxiu Reial de Barcelona va ser fundat l’any 1318 per Jaume II. Es tracta, doncs, d’un edifici on la història traspua per tots els racons. Va ser meravellós passejar pels seus passadissos i escalinates i descobrir des de portes decorades amb representacions històriques, fins a estances en forma de vaixell invertit situades a molta altura i no aptes per a porucs. A més, vam poder veure documents d’alt valor històric, com butlles papals. Marxem contents d’aquesta visita i esperem la dels nostres companys a l’Ateneu pròximament.

[Text de Laia Prat]

Visita Tàndem a l'ACA

A banda de poder gaudir de la visita guiada per l’edifici de la mà de l’Alberto Torra i la Rosa Gregori, director i subdirectora respectivament, els alumnes-treballadors van conèixer el projecte TàndEM que s’està duent a terme a l’Arxiu de la Corona d’Aragó. Vam visitar el seu espai de treball i ens van ensenyar alguns documents rellevants que han captat la seva atenció durant el període de feina.

Visita ACA - equips Tàndem

Visita a l'Arxiu amb Aixa Martí i Anna Nicolau

Sortida núm. 5: Arxiu Històric del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

El programa comprèn un mòdul específic dedicat a l’aplicació de competències verdes a l’àmbit arxivístic. Dins el mateix, el passat febrer vam tenir el plaer de visitar els fons documentals i instal·lacions de l’Arxiu Històric del Museu de Ciències Naturals de Barcelona de la mà d’Aixa Martí i Anna Nicolau. La documentació que ens van mostrar referent a la història natural catalana ens va permetre adquirir un coneixement més profund del medi ambient que ens envolta.

[Text de Paula Somas i Rosa Llongueras]

Visita a l'Arxiu amb Aixa Martí i Anna Nicolau

 

 

Visita a l'Arxiu de la Filmoteca de Catalunya

Sortida núm. 6: Arxiu de la Filmoteca de Catalunya

El passat 11 de març, els participants del projecte TàndEM de l’Ateneu Barcelonès vàrem visitar la Filmoteca de Catalunya, situat el barri del Raval de Barcelona. La bibliotecària Anna Fors i les arxiveres Jessica García Llanos i Laura Jurado ens van ensenyar la increïble tasca que porten a terme l’equip de gestió de fons documentals i audiovisuals. D’una banda, vàrem poder observar que a l’arxiu no només es treballa amb material audiovisual, sinó que aquest ve acompanyat de moltes fonts documentals de diferent tipologia, que evidentment estan relacionades amb la producció dels films tractats. D’altra banda, ens van mostrar el procés que duen a terme en adquirir les mateixes fonts, passant per la sala bruta, on es neteja degudament per a la seva conservació, i acabant amb la realització d’una descripció i d’una correcta classificació per a la seva preservació al dipòsit de l’arxiu. Finalment, una de les donacions que ens van cridar més l’atenció i que ens vam trobar al mateix dipòsit, varen ser unes figures de stop-motion del curtmetratge Les Fulles Seques (2000), de la sabadellenca Eulàlia Pagès Morales.

[Text de Max Molina]

Visita a l'Arxiu de la Filmoteca de Catalunya

 

 

Ateneubcn.cat participa al Programa KIT DIGITAL, finançat per la Unió Europea-Next Generation EU.

Kit digital