Les nostres col·leccions digitals

L’Arxiu de la Paraula

Repositori digital amb les conferències fetes a l’Ateneu des de l’any 1973.

L’Ateneu Barcelonès ha generat un important fons de material audiovisual, fruit de la intensa activitat cultural de les diferents seccions que dinamitzen el dia a dia.

S’ha començat la digitalització de prop de les 4.000 cassets sonores, que contenen l’enregistrament d’actes celebrats a l’Ateneu durant els anys setanta, vuitanta i noranta. Aquesta col·lecció també s’enriqueix amb el nou material audiovisual que es genera periòdicament.

Accedeix al fons:

Arxiu de la Paraula.

Mostra de la col·lecció:

Testimonis artístics

Testimonis artístics és un repositori digital que permet fer visible totes aquestes obres d’art. És una tria exhaustiva que inclou una descripció experta encarregada a diversos especialistes d’història de l’art.

Accedeix al fons:

Testimonis artístics

Fullets

La col·lecció de fullets impresos del segle XIX és el fruit de les donacions rebudes per nombroses corporacions, mostrant la importància que va tenir l’Ateneu Barcelonès dins del teixit associatiu de Barcelona. Es tracta d’una col·lecció de més 200 volums que integren 3.500 fulletons on s’hi pot trobar un conjunt heterogeni de documents miscel·lanis que tenien com a finalitat mostrar un coneixement, denunciar un fets, recollir actes públic o emetre informes.

Accedeix al fons:

Memòria Digital de Catalunya.

Mostra de la col·lecció:

Imatges de la Primera Guerra Mundial

El conflicte armat que tingué lloc del 1914 al 1918, va involucrar a les grans potències mundials, repartides en dos bàndols: l’Aliat i el de les Potències Centrals. El fons de fotografies té un ric conjunt d’instantànies d’alguns dels principals escenaris de batalla a Europa. Destaquen les imatges del front occidental a la línia Somme-Verdun en el bàndol Aliat liderat pel general Joffre. També hi ha imatges del front balcànic a Macedònia i Sèrbia.

Accedeix al fons :

Memòria Digital de Catalunya.

Mostra de la col·lecció:

Incunables

La col·lecció d’incunables de l’Ateneu Barcelonès està constituïda per 22 exemplars, impresos majoritàriament a Itàlia, Catalunya i França. En destaquen obres singulars per la seva raresa o per la seva transcendència. Provenen de l’adquisició de la Biblioteca de Miquel Victorià Amer i de la donació de socis de l’entitat.

Accedeix al fons:

Memòria Digital de Catalunya.

Mostra de la col·lecció:

Llibres segle XVI – segle XIX

La col·lecció de reserva impresa dels segles XVI, XVII i XVIII està formada principalment per obres singulars provinents de la Biblioteca Amer i donacions de socis il·lustres. La col·lecció de reserva impresa del segle XIX de l’Ateneu Barcelonès està formada per obres singulars que van ser un dels principals vehicles per a la introducció dels corrents culturals i de pensament europeus a Catalunya. Dins el conjunt de llibres del segle XIX hi trobem obres de referència sobre el positivisme, el romanticisme i les revolucions culturals, socials i científiques del segle XIX. Gràcies al projecte Google Llibres es va digitalitzar i difondre una part important d’aquestes col·leccions.

Accedeix al fons:

Memòria Digital Catalunya

Mostra de la col·lecció:

Manuscrits

Col·lecció de 1.649 manuscrits, entre els quals destaquen obres de teatre, manuscrits medievals i la col·lecció d’autògrafs.

Accedeix al fons:

Memòria Digital de Catalunya.

Mostra de la col·lecció:

Revistes patrimonials

La Biblioteca conserva revistes i diaris del segle XIX i principis del XX. A través d’aquestes capçaleres es van difondre els corrents culturals, filosòfics i científics europeus a Catalunya. En els darrers anys ha participat en projectes cooperatius de digitalització del seu fons patrimonial de diaris i revistes.

Accedeix al fons a la Biblioteca Virtual de Prensa Histórica i a l’Arxiu de Revistes Catalanes Antigues

Capçaleres digitalitzades:

*ARCA = Arxiu de Revistes Catalanes Antigues

*BVPH = Biblioteca Virtual de Prensa Histórica

Ateneubcn.cat participa al Programa KIT DIGITAL, finançat per la Unió Europea-Next Generation EU.

Kit digital