El filòsof i activista cultural ha estat el guanyador de la 4a edició d’aquest premi que convoca la Federació d’Ateneus de Catalunya, amb una proposta de treball d’investigació centrada en el retorn dels joves als ateneus i en la necessitat de renovar generacionalment el teixit ateneista del país.
El treball parteix d’un doble objectiu: fer una anàlisi del nivell actual de participació juvenil dins l’associacionisme cultural ateneista i, a partir d’aquí, traçar un pla d’actuació viable i reproduïble, que ajudi a revertir l’envelliment estructural que pateixen moltes entitats. “Em fa molta il·lusió haver guanyat aquest premi perquè em permetrà fer un diagnòstic molt necessari de l’estat actual de la participació dels joves a l’associacionisme cultural ateneista”, explica Jiménez i afegeix que “el que més m’interessa és elaborar un pla d’actuació que sigui capaç de replicar el model d’èxit que ha suposat el rejoveniment de l’Ateneu Barcelonès a tots els nivells de participació i governança, gràcies, en bona mesura, a la creació de la tertúlia Cafè Continental, que ja va ser premiada per la Federació d’Ateneus de Catalunya el 2022.”
El Premi Tribuna Atenea, dotat amb 6.000€, té com a objectiu promoure la recerca de qualitat sobre l’univers ateneista. La convocatòria del 2025 ha volgut posar el focus en la participació juvenil i el relleu generacional com a reptes centrals per a la continuïtat del model associatiu dels ateneus, en un context de canvis socials i culturals accelerats.
Amb aquest projecte, l’autor no només vol omplir un buit acadèmic respecte al tema, iniciat ja en estudis com Relleu generacional en l’associacionisme cultural, de David Nàcher (2023), sinó que pretén incidir directament en les polítiques culturals del país, tot reforçant el paper dels ateneus com a espais clau per a la cohesió social, la promoció del català i l’equilibri intergeneracional. “Per aconseguir els objectius, primer de tot cal tenir un bon diagnòstic. Faré una enquesta a tots els ateneus federats per conèixer la participació dels joves a cada entitat, fent entrevistes qualitatives en aquells casos on hi hagi un grup de joves dinàmic i organitzat. Un cop tingui aquestes dades qualitatives i quantitatives elaboraré un pla d’actuació que s’adaptarà a la realitat de cada entitat. Estic convençut que la participació dels joves als ateneus augmentarà si s’apliquen les mesures correctes. Tot el teixit associatiu se’n beneficiarà”, ha explicat Jiménez en relació a l’execució d’aquest treball.
Els guanyadors d’edicions anteriors
La doctora en sociologia Marta Rovira Martínez va guanyar la primera edició del premi amb el treball El compromís dels ateneus amb el foment de la llengua.
L’antropòleg i sociòleg Marc Alcalà Rams, va ser el guanyador de la segona edició amb el seu treball Ateneisme i Educació 360: oportunitats i reptes locals d’una nova aliança global.
La tercera edició va reconèixer la proposta de l’antropòloga Marta Rallo Arnau, centrada en l’associacionisme ateneista en els micropobles de la Plana de Lleida, a partir de la seva experiència personal a Coscó, un nucli de només 25 habitants. El treball resultat es presentarà aquesta tardor.
Amb aquest nou guardó, el Premi Tribuna Atenea consolida la seva trajectòria com a plataforma per impulsar recerques rellevants, innovadores i aplicables al conjunt de l’associacionisme cultural català.